Puhuvia sanakortteja Quizletissä

Quizlet on oppimissivusto, jossa kirjautuneet käyttäjät voivat itse tehdä oppimista edistäviä sanakortteja, testejä ja oppimispelejä. Sivuston käyttökelpoisimmat materiaalit ovat flashcardit eli sanakortit, joita käyttäjät ovat tehneet eri teemoista. Niissä näkyy sana, jonka voi halutessaan kuunnella äännettynä ja kortin voi kääntää, jolloin paljastuu sanaa esittävä kuva.

Tälle sivulle on kerätty Quizletistä suomen kielen opiskeluun tarkoitettavia hyviä sanakorttisarjoja, mutta niitä voi toki etsiä lisää tai tarvittaessa tehdä itse sivuston avulla.

Käyttö opetuksessa

Flashcardeja voi käyttää itsenäiseen opiskeluun, sanojen kertaamiseen tai uusien sanojen opiskeluun. Näitä voi kuitenkin käyttää hyvin myös oppitunnin osana, esimerkiksi käymällä oppitunnin aluksi tai lopuksi muutaman sanan yhdessä läpi, jotta sanasto karttuisi ja opittuja sanoja tulisi kerrattua. Tuokio voisi mennä vaikka näin:

1. Aluksi näytetään pelkkä sana valkokankaalla ja pyydetään oppilaita lukemaan se ääneen. Sen jälkeen voidaan kuunnella nauhalta oikea lausumistapa ja myös toistella sitä ääntämisen vahvistamiseksi.
2. Opiskelijat voivat arvata sanan merkitystä tai selittää sen, jos sana on tuttu. Jos sana on uusi, katsotaan eteenpäin.

3. Käännetään kortti ja katsotaan kuva. Tämän jälkeen voidaan vahvistaa merkitystä näyttelemällä sanoja (erityisesti verbejä), katsomalla lisää kuvia Googlen kuvahaulla, etsimällä esineitä luokkahuoneesta ja selittämällä sanoja alias-tyyppisesti.

4. Tämän jälkeen voidaan myös muodostaa yhdessä taivutusmuotoja (verbin persoonamuodot, nominista esimerkiksi genetiivi, partitiivi ja missä-mistä-mihin) ja muodostaa lauseita tai pieniä keskusteluja, joissa sanaa käytetään.

5. Toistetaan sama muutaman sanan kanssa. Kun sana on tuttu, voidaan kerrata nopeastikin, ja jos sana on uusi, sanassa voi hyvin viivähtää hetken ja havainnollistaa sitä kaikkia kanavia pitkin, eli visuaalisesti, auditiivisesti ja kinesteettisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mietteitä sinulla on tästä?