Ehitsä puhuu? -blogi

Ehitsä puhuu? on kurssityö samalle kurssille, jota varten myös tämä blogi on tehty. Se on tarkoitettu edistyneemmille s2-opiskelijoille ja se on minikurssi, joka auttaa opiskelemaan suomen puhekielen käyttöä ja konventioita sekä tieto- että tehtäväosioilla.

Tieto-osiot sisältävät erittäin yksityiskohtaistakin tietoa sekä puhekielen ilmiöistä että siitä missä tilanteissa sitä kannattaa käyttää. Tehtävät sisältävät paljon aitoa materiaalia internetistä, esimerkiksi haastatteluja ja murrenäytteitä, ja ne ovat luonteeltaan sekä pohtivia avoimia kysymyksiä että monivalintakysymyksiä. Blogi sisältää myös alkutestin ja loppuarvioinnin, joiden avulla voi tarkastella osaamistaan.

Käyttö opetuksessa

 Tämän blogin sisältö on osoitettu lähinnä niille, jotka ovat jo kielitaidossaan pitkällä, eli he voivat hyvin lukea blogia myös itse ja opiskella itsenäisesti. Voisin kuitenkin kuvitella, että blogin sisällöstä olisi hyötyä myös opettajalle lisämateriaalina ja tuntien suunnittelun aihiona, ja pohtivien kysymysten käyttäminen on aina hyvä asia. Lisäksi blogin sisällöt voivat olla ihan hyvää kerrattavaa myös opettajalle, jos nykypuhekieltä ei ole koskaan tullut erityisesti ajatelleeksi s2-oppijan näkökulmasta.

Pohdintaa

Puhekielen harjoittelu jää Suomen kielen opiskelussa usein todella vähälle, ja olen tavannut s2-oppijoita, jotka puhuvat todella hyvää suomea, mutta vain kirjakielellä. Puhekielen ymmärtäminen onkin sitten aivan alkutekijöissään. He ovat oppineet suomea lähinnä formaalin opetuksen kautta, eivätkä informaalisti esim. työpaikalla. Siksi puhekielen opetus on erittäin tärkeää myös edistyneille oppijoille, koska kaikkien pitkälle edenneiden suomen oppijoiden puhekielen taito ei välttämättä automaattisesti ole hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mietteitä sinulla on tästä?