Lukitaitojen opettelu: www.kotisuomessa.fi

Kotisuomessa.fi -sivustolla on tietoa ja apua suomessa elämiseen ja työelämään, mutta siellä on myös paljon erilaisia harjoituksia luku- ja kirjoitustaidon kehittämiseen ja tietokoneen käyttöön. Sivun toimintaa voi testata vierailijana, mutta sinne kannattaa rekisteröityä. Tällöin sivusto voi pitää kirjaa oppimisen edistymisestä, vaiheesta ja siitä, mitkä tehtävät ja osiot oppija on jo tehnyt.

Sivuston tehtävät ovat itsenäiseen opiskeluun tarkoitettuja ja tehtävien välillä navigoiminen on tehty mahdollisimman helpoksi lukutaidottomalle oppijalle kuvallisilla valikoilla ja puhutuilla ohjeilla. Siitä huolimatta sivusto on hieman monimutkainen ja vaatii jonkinlaista hahmotusta nettisivujen rakenteesta. Sivusto sisältää todella paljon erilaisia tehtäviä, joten opettajan kannattaa tutustua sivustoon ja tehtäviin ensin ja valita niistä oppijalle sopivia. Aluksi on varmasti hyvä, jos toiminta on ohjatumpaa ja opettaja voi auttaa alkuun tehtävissä ja tehtävien välillä siirtymisessä. Myöhemmin opiskelu voi sujua itsenäisemminkin, kun oppilas on tottunut sivuston käyttöön.

Sivustolla luku- ja kirjoitustaidon harjoittelu on jaettu osioihin tietokone, yksittäiset äänteet, numeeriset taidot, kirjaintarjotin ja äänteistä tavuiksi ja sanoiksi.Tietokone-osiossa voi harjoitella tietokoneen käyttötaitoja. Niistä on hyvä aloittaa, jos oppija ei ole tottunut käyttämään tietokonetta, jotta muiden harjoitusten tekeminen olisi helpompaa.

Yksittäiset äänteet -osiossa voi harjoitella suomen kielelle ominaisia äänteitä ja äänne-kirjain-vastaavuutta monenlaisilla tehtävillä. Tehtävät on jaettu siten, että niitä voi tehdä jokaisen äänteen kohdalla erikseen. Tämä on hyvä silloin, kun joku tietty kirjain tai äänne tuottaa ongelmia tai haluaa opiskella kirjaimia ja äänteitä rauhassa yksitellen.

Kirjaintarjotin-osiossa harjoitellaan suomen kielen aakkosia, eli tunnistamaan isoja ja pieniä kirjaimia ja kirjainten nimiä. Tehtävissä harjoitellaan myös esimerkiksi aakkosjärjestystä. Osa harjoituksista tuntuu hieman turhilta, mutta monet ovat todella hyviä.

Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi -osiossa on paljon harjoituksia äänteiden ja kirjaimien yhdistämisestä jaoteltuna muutaman kirjaimen ryhmiin. Nämä vaikuttavat erityisen hyviltä silloin, kun kirjaimet ja äänteet ovat hallussa, mutta tarvitaan toistoa hahmottamaan sitä, miten ne yhdistyvät toisiinsa ja muodostavat sanoja.  Näiden tehtävien tekeminen auttaa varmasti myös lukemisen sujuvuuden harjoittelussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mietteitä sinulla on tästä?