moped.fi -materiaalit

Moped.fi on opetushallituksen vanha virtuaalikoulusivusto, joka sisältää harjoituksia monikulttuurisille lapsille ja heidän vanhemmilleen. S2-osiossa on monenlaisia materiaaleja kielen oppimiseen jaoteltuna erilaisiin aihepiireihin. Tehtävissä näkyy kyllä se, että ne on suunnattu lapsille, mutta suurin osa tehtävistä toimii varmasti myös aikuisten kielen opetukseen. Sivustolla on paljon tehtäviä myös erilaisiin arjen taitoihin, esimerkiksi liikennemerkkien ja kirjastossa toimimisen opastusta ja biologian sisältöjen tuntemusta edistäviä luetunymmärtämisharjoituksia. Sivustolla on hyvin monentasoisia tehtäviä, eli joukosta täytyy etsiä oppijoiden tasoon sopivat tehtävät.

Sivustolla on tehtäviä luetun ymmärtämiseen (esim. tämä luontoaiheinen tehtäväkokonaisuus B-tasolle), kuullun ymmärtämiseen (esim. tämä saneluharjoitus alkeet osaavalle oppijalle), sanaston laajentamiseen (esim. nämä Powerpointilla toimivat sanastotehtävät, jotka sopivat myös lukemaan opettelevalle) ja kielioppiin (esim. nämä verbintaivutustehtävät, joilla voi samalla harjoitella hiirellä raahaamista).

Käyttö opetuksessa: 

Sivuston tehtävät ovat paljolti samanlaisia kuin luokkahuoneessa tehtävät paperiset tehtävät, eli joukossa on aukkotehtäviä ja kysymyksiä vastausvaihtoehtoineen. Ne eivät siis juurikaan tuo uutta oppimisen keinoihin eivätkä hyödynnä tietokoneen ja internetin tuomia uusia mahdollisuuksia. Monet tehtävistä voisi aivan yhtä hyvin tehdä luokassa paperilla.

Verkkotehtävät voivat kuitenkin olla opetuksissa hyviä silloin, kun on tarkoituksena opetella samalla myös tietokoneen ja hiiren käyttöä. Tehtävät voivat myös auttaa siinä, jos opiskelijoiden on tarkoitus harjoitella itsenäisesti, jolloin ohjelma pystyy antamaan välitöntä palautetta oppijoiden vastauksista.

Tehtävien joukossa on kuitenkin paljon Powerpointilla toimivia tehtäviä, joissa on hyvää visuaalisuus ja selkeä tarinamainen rakenne, joka voi auttaa joitain oppijoita muistamaan. Jotkut Powerpoint-tehtävät ovat sellaisia, että niitä pystyy tekemään, vaikka lukutaito ei olisikaan kehittynyt kovin pitkälle, eli näistä voisi olla hyötyä lukitaitoja opetteleville aikuisille. Nämä Powerpointilla toimivat tehtävät voisivat sopia tehtäväksi tunnilla myös pienryhmissä, jolloin samalla saisi aikaan luokassa vuorovaikutusta ja keskustelua.

Mitä teknologiaa tarvitaan?

- Laite ja internetyhteys.
- Powerpointilla toimiviin tehtäviin tarvitaan maksullinen Microsoft Powerpoint -ohjelma tai ilmaiseksi ladattavissa oleva Powerpoint viewer.
- Äänitiedostoja varten tarvitaan jonkin mediasoitin, esimerkiksi Windows media player tai vastaava.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mietteitä sinulla on tästä?